Histori Islame

Ukrainë: Shtatë xhamitë më të rëndësishme në vend

Derisa muslimanët përbëjnë një pjesë të vogël të popullsisë në vend, Islami në Ukrainë ka një histori që daton të paktën deri në shekullin e 14-të.

Mund të mos jetë e njohur në historinë e pasur të Ukrainës, por në një kohë ekzistonin afro 1500 xhami në ish-vendin sovjetik.

Ky numër ka rënë, por ka ende disa xhami të jashtëzakonshme, të vjetra dhe të reja, që i kanë rezistuar një shekulli lufte, trazirash dhe persekutimi fetar.
Islami në Ukrainë u prezantua zyrtarisht kur sundimtarët e saj mongolë, të njohur si Hordhia e Artë, u konvertuan në Islam në fillim të shekullit 14-të.
Përçarja e Hordhisë në fund të shekullit të 15-të shkaktoi krijimin e Khanatit të Krimesë, shtet i sunduar nga pasardhësit tatarë të Mongolëve.
Në fillim Khanati i pavarur, fillimisht ra nën ndikimin e Perandorisë Osmane përpara se të aneksohej nga Perandoria Ruse.
Pas përfshirjes së tyre në përbërjen e Perandorisë Ruse, komunitetet myslimane në Krime filluan të shpërngulen në pjesë të tjera të Ukrainës, kryesisht në qytetet jugore dhe lindore, si Donetsk dhe Luhansk, por edhe në Kharkiv – sot në qendër të luftës së nisur nga Rusia – ku Tatarët u vendosën që në vitet 1840.
Odessa gjithashtu kishte një rëndësi të veçantë, për shkak të rolit të saj si një pikënisje për pelegrinazhin e Haxhit në Arabia Saudite.
Megjithatë, pas aneksimit nga Perandoria Ruse në vitin 1783, një politikë rusifikimi çoi në një fushatë të gjerë për të zvogëluar ndikimin e Islamit në rajon.
Disa xhami u shndërruan në kisha, si Xhamia e Myftiut Jami të shekullit të 17-të në qytetin e Detit të Zi, Theodosia. Nën sundimin rus, ajo funksionoi si një kishë katolike armene për një kohë, por në vitin 1998 u kthye në qëllimin e saj fillestar.
Historiania e artit Nicole Nur Kanchal thotë se dikur kishte 1,474 xhami në rajon , krahasuar me vetëm 160 sot.
Myslimanët, së bashku me grupet tjera fetare, duke përfshirë të krishterët, u përballën me persekutim të mëtejshëm nga bolshevikët pas Revolucionit të Tetorit në 1917.
Gjatë sundimit të liderit sovjetik Joseph Stalin, xhamitë u mbyllën dhe tatarët e Krimesë të Ukrainës u dëbuan në Azinë Qendrore.
Pas rënies së Bashkimit Sovjetik dhe krijimit të një Ukraine të pavarur, myslimanët e vendit filluan të shijojnë një ringjallje me rihapjen e xhamive dhe ata që ishin internuar u lejuan të ktheheshin në shtëpi.
Edhe pse numri i myslimanëve në vend mbetet i vogël, deri në një përqind të popullsisë sipas llogarive zyrtare, feja ka ende një prani të dukshme me xhami të përhapura në Ukrainë.
Disa nga xhamitë më të rëndësishme në vend:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *